Астрофизици откриха планета, на която най-вероятно има живот. В атмосферата ѝ е

...
Астрофизици откриха планета, на която най-вероятно има живот. В атмосферата ѝ е
Коментари Харесай

Откриха планета, на която може да има живот

Астрофизици откриха планета, на която най-вероятно има живот. В атмосферата ѝ е засечен газ, който единствено хората произвеждат. Тя обаче  не е Марс, както всички се надяват. Става въпрос за К2-18b, която е два пъти по-голяма от Земята и се намира на 120 милиона светлинни години от нас. Гравитира към звезда в съзвездието Лъв, предава „ 24 часа “.

Според някои данни в атмосферата на планетата е засечен газа диметил сулфид. А той може да бъде създаден единствено от живо създание.

Заради това от петък телескопът “Джеймс Уеб ” е ориентиран напълно към нея, само че ще трябват няколко месеца, с цел да бъдат признати всички нужни данни.

Изследването на планетата се управлява от лекар Нику Мадхусудхан, водещ астрофизик в “Кеймбридж ”. Той я нарича водороден свят – относително нов термин за скалиста планета, която
има богата на водород атмосфера и океани с вода
“Ако в действителност се потвърди, че в атмосферата на тази планета има диметил сулфид, незабавно тя става най-възможната за живот в галактиката ”. Това твърди ръководителят на плана пред “Таймс ”.

К2-18в, която е с тъкмо 8,6 пъти по-голяма маса от Земята и с 2,6 пъти по-голям радиус, бе открита през 2015 година Цели 4 години по-късно бе направено откритието, че в атмосферта ѝ има водни изпарения. Миналата година “Джеймс Уеб ” потвърди, че в атмосферата има водороден двуокис и метан, както и неналичието на амоняк.

Според астрофизика това е много значим миг, откакто потвърждава, че под атмосферата има океан. Но една молекула побърка всички учени.

Диметил сулфидът на Земята се създава от фитопланктон в моретата.
Това значи, че на далечната планета може да има сходна форма на живот.
На всичко от горната страна учените по този начин и не откриха естествен или химически развой, при който да се създава този газ без съществуването на жив организъм. Според Нику Мадхусудхан сходно отритие си е потрес. Защото в началото се е считало, че има единствено 50% късмет сходен газ да бъде открит на планетата.

“Беше необикновен удар. Не съм спал цяла седмица след откритието

В началото даже ме беше боязън да го споделя с екипа си ”, твърди той.

Сега обаче благодарение на телескопа може и да се потвърди съществуването му. Но 8 часа работа на “Джеймс Уеб ” значат месеци обработка на данни.

“Джеймс Уеб ” действително е обсерватория, която струваше на НАСА 10 милиарда $. Той проучва химичния състав на планетите, засича отражението на светлината от тяхната звезда хазаин (както е Слънцето при Земята) през атмосферата. Газовете гълтам част от светлината, като оставят действителни следи, които по-късно астрономите проучват.
Приема се, че водородните светове са покрити с океани,
само че съгласно някои учени може да става въпрос за прекомерно топла вода, която ги прави невъзможни за живот. Дори съгласно някои проучвания се твърди, че К2-18b е покрита тъкмо с лава. Тази планета се назовава “суперземя ”, тъй като е по-голяма от нашата, само че е по-малка от Нептун. Големината на К2-18b значи, че нейната вътрешност може да е от свръхнагнетен лед, последван от тънка атмосфера, както е при Нептун.

“Въпреки че не съществуват в Слънчевата система, субнептуните са най-разпространените планети, които познаваме ”, изяснява астрономът Санджухит Саркар от Университета в Кардиф. “Сега остава да получим точни данни за тази субнептунова планета, които тъкмо да определяг какви молекули има в нейната атмосфера ”, добавя той.

“Джеймс Уеб ” е машина на времето

Мнозина дефинират телескопа “Джеймс Уеб ” като машина на времето, която ще ни помогне да разберем тайните на галактиката ни.

Той ще бъде употребен за проучването на първите галактики, които са се появили преди 13,5 милиарда години, да следи източниците на звездите, екзопланетите и даже луните и планетите в Слънчевата система.

Той работи при 40 градуса по Келвин, което е минус 387 по Фаренхайт и минус 233 по Целзий.

Според основателите му може да следи за процеси сред 100 и 200 милиона години след огромния гърмеж.

Обсерваторията е към 100 пъти по-мощна от предшественика си “Хъбъл ”.

НАСА преглежда “Джеймс Уеб ” като правоприемник на “Хъбъл ”, а не негов заместител и двата телескопа ще работят редом за известно време.

“Хъбъл ” бе изстрелян на 24 април 1990 година от совалката “Дискавъри ” от центъра “Кенеди ” във Флорида. Върти се към Земята със скорост от 27 300 км/ч в много ниска орбита – към 550 км.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР